NOVINARSKO SREDIŠČE

 

Vsebina se nanaša na GASTexpo 2018. Nova je v pripravi.


Prošnje za NOVINARSKE AKREDITACIJE sprejemamo na pisarna@gast.si.


TISKOVNO POROČILO

19. 2. 2018


 

Minuli sejem Okusov GASTexpo minil v znamenju »SVEŽIH TRENDOV in OKUSOV«

 

Za nami je uspešno zaključen že 12. Mednarodni strokovni Sejem OKUSOV GASTexpo, ki je ponovno za seboj pustili izjemen pečat. Priča smo bili pestremu naboru domačih in tujih razstavljavcev, zanimivim delavnicam, degustacijam, mednarodni udeležbi mojstrov in tekmovalcev ter številnim novostim. Sejem ostaja zvest svojim usmeritvam in hkrati dodaja vsako leto nove vsebine. Tudi letos je s predstavitvijo najnovejših trendov in smernic prepričal ter navdušil tako strokovno javnost kot tudi tiste, ki zgolj uživajo v umetnosti kulinarike.

Na sejmu je potekalo veliko zanimivih delavnic, med katerimi je bila velika večina brezplačnih. Slaščičarske in pekarske delavnice La GANACHE je vodil kulinarični mojster slaščičar francoske šole Naser Gashi, ki je za sejem pripravil in vodil vrhunske tečaje izdelave vrhunskih slaščic in umetnosti peke.

Na razstavnem prostoru podjetja MAKABO d.o.o. so obiskovalci lahko izbirali med pestro paleto slaščičarskih in sladolednih delavnic in delavnic kave s kar 12 različnimi sladolednimi okusi pod okriljem priznane mednarodne univerze Carpigiani Gelato University iz Italije.

Vse štiri dni sejma je program popestrilo tudi Slovensko vegansko društvo, ki je vodilo delavnice z imenom LONČEK ZDRAVJA, ter Društvo za zaščito živali in Nikina kuhalnica, kjer smo lahko bili priča najnovejšim veganskim smernicam ter pripravi hrane brez sestavin živalskega izvora. Z ekološkim načinom priprave hrane je kot vsako leto vse prisotne navduševala naša priljubljena Emilija Pavlič.

Vse dni sejma so potekale tudi delavnice članov združenja G.I.Z. HORECA Centra, kjer so vodilni s tega področja delili svoje ideje, znanje in izkušnje kulinaričnih, slaščičarskih (Macroni, Torta Fraiser, čokoladni soufle) in sladolednih delavnic (priprava veganskih in dietetičnih sladoledov, sadnih sorbetov, koktajlov, sladolednih dekoracij in banjic, ledeno toplega objema sladoleda in čokolade), priprave domačih testenin, higiene in čistoče v kuhinji ter ostalih izobraževalnih delavnic. Člani združenja so letos predstavili tudi izobraževanje za pridobivanje veščin priprave kave in Latte art-a.

Izpostavili bi še delavnice Torterije z delavnicami modernih sladic, Urške Zavrl – Okusni veganski triki, Zero waste z Boštjanom Palčičem in Tris od A do Ž s Primožem Dolničarjem, uporabo SOUSVIDE v vrhunski kulinariki s Chef Rosario Canazi, sodnikom v priljubljeni hrvaški različici Masterchefa in priznanim kuharjem Draganom Jovanovićem ter Chef Giuseppe Pette, tehnološko inovativne kuhinje, uporabo BLUETOOTH tehnologije ter Topespresso delavnice.


Dogajanje na razstavnih prostorih je v sklopu razstavljavca KREMENITI d.o.o. popestril Matej Zupančič s svojo ekipo s predstavitvijo slovenske kuhinje na moderen način s pomočjo MNK pečic. Vse dneve sejma je s točilnimi napravami in svežimi okusi ter Azijsko kuhinjo presenečalo podjetje NEKTAR NATURA d.o.o..

Dogajanje so obogatile tudi vrhunske in zanimive delavnice priprave koktajlov, ki so potekale pod okriljem Društva barmanov Slovenije ter zajemale tako pripravo brezalkoholnih koktajlov kot after dinner in koktajlov s peninami.

Na letošnjem sejmu je bila posebne pozornosti deležna tudi NOVOST – PIVO, v sklopu katere so se odvijale delavnice varjenja, vodene degustacije ter inovativni vrhunec dogajanja sejma – TEKMOVANJE za »GASTexpo PIVO LETA«, na katero se je prijavilo kar 23 piv (od tega 14 različnih vrst piva) iz 12 pivovarn.

Komisija je na podlagi strokovnega ocenjevanja po svetovno znani metodi BJCP določila 3 najboljša piva, ki poleg zmagovalnega okusa nakazujejo trende butičnih piv - to so kisla piva in piva z višjo stopnjo alkohola.

Tretje mesto je doseglo manj alkoholno pivo EDITA pivovarne KAKI KRAFT, drugo mesto si je prislužilo višje alkoholno pivo BELGIAN QUADRUPEL pivovarne Loo-blah-nah. Naslov »GASTexpo PIVO LETA« je osvojilo višje alkoholno in kislo pivo BATCH 0 RED pivovarne Barut Brewing and Blending.

Poleg zmagovalca tekmovanja GASTexpo PIVO LETA smo na 6. Mednarodnem prvenstvu Slovenije v izdelavi pizze dobili tudi Naj picopeka Slovenije 2018. Tekmovanje je potekalo pod vodstvom Sekcije picopekov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, kjer so se tako domači kot tuji picopeki in kuharji pomerili v pripravi pizze Margherite ter pizze po lastni izbiri. Po postavljenih kriterijih je strokovna komisija izbrala 3 najboljše, med katerimi je tretje mesto dosegel Jan Lever iz picerije Park17, drugo mesto si je prislužil Semen Nikiforov iz gostilne Pulz, najboljši slovenski picopek pa je postal Martin Žoks iz picerije pri Cimeštru.

Na sejmu sta se odvijali tudi tekmovanji v mešanja barskih pijač v dveh kategorijah: Državno prvenstvo v mešanju barskih pijač - brezalkoholni koktajl in Državno prvenstvo v mešanju barskih pijač – after dinner koktajl, ki ju je pripravilo Društvo barmanov Slovenije.

Z medsebojnim spodbujanjem so se tekmovalci najprej pomerili v pripravi brezalkoholnega koktajla, katerega so barmani namešali po lastnem avtorskem receptu. Strokovna žirija je po kriterijih okusa in priprave izbrala 3 najboljše koktajle, od katerih je tretje mesto osvojil Mario Marković iz MarioMix, drugo mesto si je prislužil Edin Haličević iz restavracije Cubis Šenčur, zmagovalno mesto pa je osvojil Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar. Žirija je podelila tudi posebno priznanje za strokovno delo Edinu Haličeviću.

Tekmovalci so se pomerili tudi v pripravi kavnega after dinner koktajla na osnovi espresso kave po lastnem avtorskem receptu, kjer je tretje mesto osvojil Tomaž Fartek iz lokala pri Gobavici, drugo mesto pa Anže Šmid iz gostilne Acman. Zmagovalni naslov si je prislužil Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar. Žirija je posebno priznanje za strokovno delo podelila Mariu Markoviću iz MarioMix.

12. mednarodni strokovni sejem Okusov GASTexpo je znova predstavili sveže okuse in trende ter publiko navdušil s številnimi novostmi, trendi, najzanimivejšimi smernicami kulinarike ter obogatil znanje tako razstavljavcev kot tudi tekmovalcev in udeležencev.

Vsako leto dokažemo, da smo ustvarjalni in inovativni, kar dokazujejo pohvale tako obiskovalcev kot razstavljavcev.

V letu 2019 vas bomo razveselili s še novejšimi trendi, zato vabljeni na prihodnji sejem Okusov GASTexpo v terminu 30. 1. – 2. 2. 2019!

POVZETEK rezultatov TEKMOVANJ

 

1. Tekmovanje za GASTexpo PIVO LETA – Prvič na sejmu

1. mesto si je prislužilo pivo BATCH 0 RED pivovarne Barut Brewing and Blending
2. mesto je doseglo pivo BELGIAN QUADRUPEL pivovarne Loo-blah-nah
3. mesto
je doseglo pivo EDITA pivovarne KAKI KRAFT

6. Mednarodno prvenstvo v IZDELAVI PIZZE ''NAJpicopek SLOVENIJE''
1. mesto in najboljši slovenski picopek je postal Martin Žoks iz picerije pri Cimeštru
2. mesto je osvojil Semen Nikiforov iz gostilne Pulz
3. mesto je dosegel Jan Lever iz picerije Park17

2. Državno prvenstvo v MEŠANJU BARSKIH PIJAČ – brezalkoholni koktajli
1. mesto je osvojil Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar
2. mesto je osvojil Edin Haličević iz restavracije Cubis Šenčur
3. mesto je osvojil Mario Marković iz MarioMix

1. Državno prvenstvo v MEŠANJU BARSKIH PIJAČ – after dinner koktajli
1. mesto je osvojil Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar
2. mesto je osvojil Anže Šmid iz gostilne Acman
3. mesto je osvojil Tomaž Fartek iz lokala pri Gobavici
natisni stran | | dodaj med priljubljene | na vrh strani
Copyright © PRIMORSKI SEJEM d.o.o. Koper, Čevljarska 17, 6000 Koper, Slovenija, Tel.: 00386(0)5/626-02-16
Oblikovanje: Creatoor d.o.o. | Tehnična izvedba izdelava psletnih strnai