20.2.2017

SEJMI OKUSOV - GASTexpo so se uspešno zaključili !11. Letošnji Mednarodni strokovni sejmi OKUSOV – GASTexpo / Sladoled - sejmi PRESEŽKOV !


Izjemen obisk in zadovoljni razstavljalci pričajo o še enih uspešnih sejmih. Pester razstavni in kulinarični program, strokovno podkovane delavnice in tekmovanja na mednarodni ravni so privabili več kot 15.000 obiskovalcev. Porast obiska beležimo tudi s strani sosednje Hrvaške in ostalih držav.


Obiskovalci so lahko spoznavali mednarodne ponudnike hrane in pijače, sladoleda, slaščic in pekovskih izdelkov. Spoznali so najnovejše trende in smernice v gostinstvu in hotelirstvu. Razstavljalci so za obiskovalce pripravili zanimive prezentacije, degustacije in brezplačne delavnice. Istočasno je potekal tudi sejem Alpe Adria Natour in oba sejma je bilo moč obiskati z eno vstopnico.

Obiskovalci so lahko sodelovali tudi na delavnicah priprave KAVE, ki so potekale na razstavnem prostoru podjetja GASTPRO d.o.o. Tematika delavnic je zajemala področja priprave popolnega espressa in pravilne recepture za moderni espresso, prezentacijo priprave t.i. Signature napitkov, Latte art delavnice, Hand brew prezentacije ter Cupping okušavanje kav s celega sveta.


Na delavnicah PRIPRAVE SLAŠČIC za predstavitev v vitrini so svetovni mojstri prikazali pripravo klasičnih tort na enostaven način, sladoledov na palčki, semifreddov in še mnogo drugih slaščic. Delavnice so bile izvedene pod pokroviteljstvom podjetij CARPIGIANI in MAKABO d.o.o.


Francoski kulinarični mojster slaščic Naser Gashi je na SLAŠČIČARSKIH in PEKARSKIH delavnicah LaGanache predstavil pripravo macaronsa, soufflea, choux princes krofa in torte Fraisier.


Najboljši italijanski mojstri so vodili ŠOLO PIZZE, v kateri so letos premierno predstavili pripravo t.i. pizze z zrakom. Nov trend priprave tovrstne pizze je navdušil naše udeležence v šoli pizze, saj je pizza, zaradi dodanega zraku v testu, boljše prebavljiva. Posebnost pizze je valovita in mehurčkasta vrhnja plast, ki je rezultat dodajanja zraku. Postopek priprave tovrstne pizze pa narekuje, da se sveže sestavine dodaja šele po peki testa. Udeleženci šole so prejeli diplomo o sodelovanju.


Slovensko vegansko društvo je na BIO/VEGANSKIH delavnicah predstavilo najnovejše smernice priprave veganskih jedi. Društvo barmanov Slovenije pa je vodilo delavnico priprave KOKTAJLOV.

Pod okriljem HO.RE.CA. centra je potekalo veliko zanimivih delavnic. Zmagovalec zadnje sezone resničnostnega šova Gostilna išče šefa, Tomaž Javurek je vodil delavnico priprave jedi na Azijski način. Na delavnici »Sous vide« so se obiskovalci lahko seznanili z najpopularnejšo metodo kuhanja, t.j. kuhanje v vakumu. Delavnico sta vodila Dejan Turk, chef restavracije Kralji žara BBQ in Renato Bedene, strokovnjak na področju Sous Vide aparatur.

 

Boštjan Grmek iz podjetja Valtek&Rokmar je vodil demo show priprave slovenskega sladoleda, Urša Sonnenwald, lastnica slaščičarne Cukerčki pa je predstavila uporabo sladkorne mase za dekoracijo slaščic. Slovenski kuhar Primož Dolničar in sushi mojster Ernest Barać sta pripravila kulinarično razvajanje s Soško postrvijo. Slovenska chefa Teja Perjet in Jani Jugovic (blagovna znamka TEJANI) pa sta prikazala pripravo domačega burgerja – Burger Slovenija.

 

Na seminarju, ki ga je vodila Nataša Mežnarič, diplomirana sanitarna inženirka in strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, so udeleženci izvedeli kako se pripraviti na inšpekcijski nadzor.


K aktivnostim na razstavnem prostoru se pridružuje tudi podjetje KREMENITI d.o.o. Vsak dan v času sejma je z najrazličnejšimi jedmi za vsak dan, obiskovalce razvajal 18-letni Matej Zupančič, udeleženec kuharskega šova Master Chef.


Zanimiv del sejma so vsako leto tudi TEKMOVANJA, tako državna kot tudi na mednarodni ravni.


Letos so se barmani pomerili na Državnem prvenstvu v MEŠANJU BARSKIH PIJAČ, tokrat v pripravi brezalkoholnih koktajlov. Vsako tovrstno tekmovanje predstavlja za barmane nov izziv in drznost, profesionalen pristop in visok nivo strokovnosti. Seveda je pri oblikovanju popolnega koktajla potrebna tudi velika mera domišljije. Na tekmovanju se je pomerilo 17 profesionalnih barmanov in barmank. V finalno tekmovanje pa se je uvrstilo 6 najboljših barmanov iz predtekmovanja, ki so se še enkrat pomerili med seboj, in sicer Rok Dobnikar, Draga Kepeš, Tomaž Fartek, Anže Šmid, David Avbelj in Tadej Zakošek.


Zmagovalci letošnjega prvenstva v mešanju barskih pijač so:
1. Mesto: Rok Dobnikar, Gostilna Dobnikar (Sv. Katarina nad Ljubljano)
2. Mesto: Draga Kepež, Slaščičarna Lolita, Kaval Group (Ljubljana)
3. Mesto: Tomaž Fartek, lokal na Gobavici Pr`Fartku.
Nagrado za strokovno delo je prejela Almira Hot, Slaščičarna Lolita, Kaval Group (Ljubljana)

Na 5. Mednarodnem prvenstvu v IZDELAVI PIZZE in tekmovanju za NAJ picopek-a Slovenije se je prijavilo 18 najboljših picopekov.


Zmagovalci prvenstva so:
1. Mesto – Naj picopek Slovenije: Dejan Kondič, Picerija in pivnica Orient Express (Divača)
2. Mesto: Mihael Tomažič, samostojni tekmovalec
3. Mesto: David Novak, Picerija Pica 33 (Koper)


Na 2. BARISTA BATLE CHALLENGE so se tekmovalci pomerili v 6 različnih izzivih, kjer so posnemali delovno okolje profesionalnega Barista, Cupping, Latte Art, Brewing, Naročilo, Signature drink in znanje. Baristi so tekmovali iz oči v oči ter pod pritiskom časa.

 

Najboljši pa so:
1. Mesto: Matija Matijasko
2. Mesto: Lori Brnčič
3. Mesto: Ante Bikič


Letošnji izbrani okus 7. Mednarodnega prvenstva v IZDELAVI SLADOLEDA je bil JAGODA. Na tekmovanje so se lahko prijavili vsi slaščičarji/sladoledarji, ki imajo lasten lokal za proizvodnjo sladoleda v Sloveniji in v tujini.


Letošnji zmagovalci so:
1. Mesto: Gorazd Berce, Slaščičarna Ajdovščina (Misen Plas d.o.o.)
2. Mesto: Klemen Logar, Slaščičarna Ilich (Maribor)
3. Mesto: Gregor Božičnik, Slaščičarna Fetiche (Ljubljana)


Letošnja novost med tekmovanji je bilo 1. državno prvenstvo v AEROPRESSU, kjer so se tekmovalci preizkusili v pripravi popolnega espressa s pomočjo inovativnega pripomočka AeroPress.


Zmagovalca prvenstva sta:

1. Mesto: Damir Jusovič
2. Mesto: Tadej Zakošek

Iskrene čestitke vsem zmagovalcem.
natisni stran | | dodaj med priljubljene | na vrh strani
Copyright © PRIMORSKI SEJEM d.o.o. Koper, Čevljarska 17, 6000 Koper, Slovenija, Tel.: 00386(0)5/626-02-16
Oblikovanje: Creatoor d.o.o. | Tehnična izvedba izdelava psletnih strnai